Naturalne metody obniżania cholesterolu (monakolina K, sterole)
W ostatnich dziesięcioleciach zawyżony cholesterol stał się jednym z głównych celów walki o zdrowie.To, że nieprawidłowy cholesterol prowadzi do miażdżycy tętnic, zawałów serca, udarów mózgu, otępienia i amputacji nóg (żeby wymienić tylko najważniejsze skutki) nie ulega już żadnej wątpliwości.
Jednak należy zachować zdrowy rozsądek. Obniżanie cholesterolu nie jest celem, a metodą zapobiegania miażdżycy.
Choć zły cholesterol jest jednym z najważniejszych czynników przyczyniających się do wystąpienia miażdżycy i jej groźnych powikłań to jest wiele innych czynników ryzyka, które musimy wziąć pod uwagę.
Pamiętajmy, że cholesterol sam w sobie jest niezbędną substancją dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mamy zwalczać tylko zawyżony zły cholesterol.
Zamiast pigułek lepiej zastosować... profilaktykę, zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną.
O tym, przede wszystkim musimy pamiętać.
Bardzo ważna w walce ze złym cholesterolem jest właściwa dieta.
W telegraficznym skrócie należy wyeliminować lub bardzo znacznie ograniczyć
w codziennej diecie spożycia pewnych produktów żywnościowych i zwiększyć innych.
Mówiąc ogólnie trzeba uważać na tłuszcz, ale nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe. Przeciwnie niektóre mogą być pomocne.
Najgorszy jest tłuszcz "trans" zawarty w utwardzonych margarynach, ale i wielu słodyczach i innych produktach, kupowanych w handlu.
Węglowodany jeśli zawarte w gotowych, przetworzonych produktach są bardzo szkodliwe.
Chyba wszyscy wiemy, że pączki, frytki, czy czipsy są o wiele gorsze od dobrze uduszonej i ze zdrowej hodowli pochodzącej wieprzowiny.
Nadmiar soli, konserwantów i wypełniaczy jest wszechobecny i skutecznie przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia w tym galopującej miażdżycy.
To co naturalne, domowe i nie przetworzone jest dobre dla naszego zdrowia. Precz z "fast-foodami".
Jednak u niektórych osób u których występuje podwyższony poziom cholesterolu na tle genetycznym, żadna nawet najbardziej rygorystyczna dieta nie wystarczy. Choćby odżywiali się samą sałatą i popijali wodą źródlaną, to i tak będą mieli za duży ten zły, szkodliwy cholesterol.
Potrzebne są odpowiednie leki.
Bardzo skuteczną metodą obniżania złego cholesterolu jest grupa leków nazywana statynami. Są to na przykład: Zocor, Sortis, Crestor i wiele, wiele ich zamienników oraz odpowiedników.
Statyny odpowiednio zastosowane przedłużają życie, ale są to bardzo silne leki, które mają swoją ciemną stronę. Zdarza się, że skutki uboczne statyn mogą szkodzić i uniemożliwiać ich dalsze stosowanie.
Statyny są lekami i są dostępne wyłącznie na receptę od lekarza.
Co zamiast statyn ?
Ale w ostatnich latach pojawił się nowy lek na cholesterol (czy też jak się też mówi, suplement diety) jest to monakolina K.Monakolina to substancja otrzymywana z japońskiego czerwonego ryżu.
Jest on czerwony ponieważ rozwijają się w nim specjalne drożdże (po łacinie Monascus purpureus).
W wyniku ich działania powstaje naturalna substancja lecznicza lowastatyna, wykazująca identyczne działania jak leki w statynach.
Monakolina obniża poziom złego cholesterolu, cholesterolu całkowitego i triglicerydów. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłosił, że monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi i 10 mg monakoliny K jest zalecane dziennie.
Preparaty zawierając Monakolinę K
Na polskim rynku i w aptekach są dostępne preparaty z monakoliną K:- Cholester 30 szt. ok. 23 zł producent Garden Pharm
- LipiForma, Lipiforma Plus 30 szt. ok. 21 zł producent Apotex
- Profichol forte 30 szt. ok. 26 zł producent Natur Product Pharma
- Lipiminor 30 szt. ok. 19 zł producent Gravis Pharma
Ostrożność w ich stosowaniu i zwrócenie uwagi na skutki uboczne jest jak najbardziej zalecane.
Uwaga! Wymienione wyżej preparaty oprócz Monakoliny K zawierają także inne składniki, które jak się uważa korzystnie wpływają na zły cholesterol:
Dla kogo więc są naturalne preparaty z Monakoliną K ?
Dla osób które mają podwyższony poziom złego cholesterolu i...- jest on na tyle duży, że jest oczywiste, że sama dieta i zmiana trybu życia nie wystarczy, a nie chcemy jeszcze zaczynać silniejszych leków na receptę
- dieta i zmiana trybu życia zostały zastosowane przez dłuższy czas i okazały się nieskuteczne
- są skutki uboczne po wszystkich statynach, które uniemożliwiają ich stosowanie (można ostrożnie spróbować preparatu z Monakoliną K)
- nie chce się brać statyn, wbrew zaleceniu lekarza (lepiej brać Monakolinę K niż nic)
Kiedy nie należy stosować Monakoliny K ?
- zamiast statyn (i innych leków na zły cholesterol), chyba, że powodują one poważne objawy uboczne
- razem ze statynami, bo będzie to "masło maślane", a wzrasta ryzyko skutków ubocznych
- przy uczuleniu (alergii) na preparat z Monakoliną K lub na jakąkolwiek statynę
Sterole i stanole pochodzenia roślinnego
Sterole i stanole (inne nazwy fitosterole i fitostanole) to substancje występujące naturalnie w pożywieniu. Sterole znajdziemy w małych ilościach w wielu owocach, warzywach, orzechach, ziarnach, olejach roślinnych oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Stanoli jest w pożywieniu bardzo mało a powstają głównie z przemian biochemicznych steroli. Działanie ? Zmniejszają cholesterol we krwi przez hamowanie jego wchłaniania w jelitach.Codziennie z pożywieniem spożywamy średnio 20-50 miligramów stanoli i 150-400 miligramów steroli. Takie ilości nie wpływają w znaczący sposób na wchłanianie cholesterolu w jelitach. Przy zażywaniu 1-3 gramów można obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Nie jest zalecane spożywanie więcej niż 3 gramów bo to nic więcej nie daje.
Przy regularnym spożywaniu steroli i stanoli może dojść do niedoboru witaminy A w organizmie dlatego należy ją okresowo uzupełniać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz