poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Migrena, jak leczyć ? Może dieta ?

Codziennie tysiące Polaków cierpi na migrenowe bóle głowy. Tylko ten, kto tego doświadczył wie, że to jeden z najgorszych rodzajów bólu.

Osoby zmagające się z tą dolegliwością wciąż zadają sobie pytanie - "Co na migrenę ?" Każdy szuka by znaleźć skuteczny sposób na migrenę.

Zobacz też:         Skuteczne leki na migrenę

Migrena jak leczyć ?

Są leki przeciwbólowe, są leki przeciwwymiotne, są specyficzne leki przerywanie ataku migreny. Ale działają tylko wtedy kiedy się je używa. Nie działają profilaktycznie. Poza tym mogą mieć działania uboczne.
A więc może podejście naturalne z wykorzystaniem diety okaże się skuteczne, a przynajmniej pomocne.

Jak zwykle profilaktyka jest łatwiejsza od leczenia. Takim sposobem podejścia jest leczenie dietetyczne. 

Jaka jest więc dieta na migrenę ?

1. Dieta ma wpływ na występowanie migreny. Są składniki które pogarszają przebieg migreny, są też takie które działają korzystnie.
Nie wszyscy w równym stopniu reagują na konkretny rodzaj pożywienia, a co więcej niektóre pokarmy które wywołują migrenę robią to tylko w połączeniu z czymś innym np. wahaniami hormonów lub ze stresem.
2. Pokarmy które szkodzą migrenowcom. 
      * Czekolada - gorsza jest gorzka, a mleczna i biała w małych dawkach może być dobrze tolerowana.
      * Wino i alkohol jako taki. Nawet małe dawki alkoholu mogą źle działać. Czerwone wino jest gorsze od białego. Wermut i chianti szkodzą, a piwo niestety też :-(
       * Sery pleśniowe i dojrzewające. Cheddar, camabert, brie, roquefort, parmezan itp.
       * niektóre rodzaje kiełbas i podrobów. Salami, dojrzewające wędliny.
       * produkty sojowe 
       * przejrzałe banany i fermentujące owoce. Fe, nie należy tego jeść.
       * kofeina. Kawa, herbata, ale także napoje typu energetyzującego lub cola. Niektóre leki np. Apap Extra zawierają w swoim składzie kofeinę.
       * "poprawiacz" smaku czyli glutaminian sodu. Pakują go do wszystkiego, co się da. Uwaga! Trzeba czytać etykietki produktów żywnościowych.
       * azotyny oraz azotany. Jako substancje konserwujące występują przede wszystkim w kiełbasach i przetworach mięsnych.
       * sztuczny środek słodzący czyli aspartam.  Jeśli coś jest "light" to może zawierać aspartam, ale nie tylko.
      * siarczyny. Są nie tylko w winie, ale np. jako środek konserwujący w suszonych owocach (dwutlenek siarki itp.)
3. Pokarmy które sprzyjają migrenowcom.
      * woda. Dobra, bo nawadnia.
      * zdrowe tłuszcze - roślinne i ryb morskich. Omega-3 i Omega-6, poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina D3.
      * magnez. Jest dobry prawie na wszystko.
      * witamina B2. Korzystnie wpływa na wiele procesów w organizmie, więc trzeba dbać by nie brakowało jej w naszej diecie (pełnoziarniste produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, chude mięso, zielone warzywa np. szpinak i brokuł.
4. Zasady ogólne.
      * dbajmy o regularne odżywianie. Łatwiej powiedzieć niż zrobić w naszych szalonych czasach.
      * dbajmy o prawidłową masę ciała.
      * unikajmy produktów wysokoprzetworzonych. Często są niezdrowe i zawierają szkodliwe składniki, konserwanty i dodatki żywnościowe (E-cośtam).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz