Osoby zmagające się z tą dolegliwością wciąż zadają sobie pytanie - "Co na migrenę ?" Każdy szuka by znaleźć skuteczny sposób na migrenę.
Zobacz też: Skuteczne leki na migrenę
Migrena jak leczyć ?
Są leki przeciwbólowe, są leki przeciwwymiotne, są specyficzne leki przerywanie ataku migreny. Ale działają tylko wtedy kiedy się je używa. Nie działają profilaktycznie. Poza tym mogą mieć działania uboczne.
A więc może podejście naturalne z wykorzystaniem diety okaże się skuteczne, a przynajmniej pomocne.
A więc może podejście naturalne z wykorzystaniem diety okaże się skuteczne, a przynajmniej pomocne.
Jak zwykle profilaktyka jest łatwiejsza od leczenia. Takim sposobem podejścia jest leczenie dietetyczne.
Jaka jest więc dieta na migrenę ?
1. Dieta ma wpływ na występowanie migreny. Są składniki które pogarszają przebieg migreny, są też takie które działają korzystnie.
Nie wszyscy w równym stopniu reagują na konkretny rodzaj pożywienia, a co więcej niektóre pokarmy które wywołują migrenę robią to tylko w połączeniu z czymś innym np. wahaniami hormonów lub ze stresem.
2. Pokarmy które szkodzą migrenowcom.
* Czekolada - gorsza jest gorzka, a mleczna i biała w małych dawkach może być dobrze tolerowana.
* Wino i alkohol jako taki. Nawet małe dawki alkoholu mogą źle działać. Czerwone wino jest gorsze od białego. Wermut i chianti szkodzą, a piwo niestety też :-(
* Sery pleśniowe i dojrzewające. Cheddar, camabert, brie, roquefort, parmezan itp.
* niektóre rodzaje kiełbas i podrobów. Salami, dojrzewające wędliny.
* produkty sojowe
* przejrzałe banany i fermentujące owoce. Fe, nie należy tego jeść.
* kofeina. Kawa, herbata, ale także napoje typu energetyzującego lub cola. Niektóre leki np. Apap Extra zawierają w swoim składzie kofeinę.
* "poprawiacz" smaku czyli glutaminian sodu. Pakują go do wszystkiego, co się da. Uwaga! Trzeba czytać etykietki produktów żywnościowych.
* azotyny oraz azotany. Jako substancje konserwujące występują przede wszystkim w kiełbasach i przetworach mięsnych.
* sztuczny środek słodzący czyli aspartam. Jeśli coś jest "light" to może zawierać aspartam, ale nie tylko.
* siarczyny. Są nie tylko w winie, ale np. jako środek konserwujący w suszonych owocach (dwutlenek siarki itp.)
3. Pokarmy które sprzyjają migrenowcom.
* woda. Dobra, bo nawadnia.
* zdrowe tłuszcze - roślinne i ryb morskich. Omega-3 i Omega-6, poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina D3.
* magnez. Jest dobry prawie na wszystko.
* witamina B2. Korzystnie wpływa na wiele procesów w organizmie, więc trzeba dbać by nie brakowało jej w naszej diecie (pełnoziarniste produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, chude mięso, zielone warzywa np. szpinak i brokuł.
4. Zasady ogólne.
* dbajmy o regularne odżywianie. Łatwiej powiedzieć niż zrobić w naszych szalonych czasach.
* dbajmy o prawidłową masę ciała.
* unikajmy produktów wysokoprzetworzonych. Często są niezdrowe i zawierają szkodliwe składniki, konserwanty i dodatki żywnościowe (E-cośtam).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz